Кои са признаците на топлинен удар при кучетата?

През лятото животните трябва да пият вода повече от обикновеното

15.06.2020 | 22:51 Редактор: Искра Ангелова
Кои са признаците на топлинен удар при кучетата?

Въпреки че времето с нищо не показва, че вече е средата на юни месец, лятото със сигурност е съвсем близо и трябва да очакваме повишаване на температурите. Много добре знаем, че не трябва да излизаме по време на пиковите часове, когато е най-топло и да стоим на хладно, но в същото време е добре да помислим и за домашните си любимци.

Повечето от нас имат кучета, които им правят компания у дома и веднага се превръщат в част от семейството. Освен че трябва да ги храним редовно и да ги разхождаме, четириногите ни приятели имат нужда и от подходяща грижа през летните месеци. Времето им навън трябва да бъде лимитирано, а приемът на вода повече от обикновеното.

Високите температури могат да причинят сериозни проблеми на най-добрия ви приятел, включително и топлинен удар. Затова е важно да знаете няколко правила, които да следвате през следващите топли дни.

1. Не използвайте слънцезащитен крем, подходящ за хора

"Не прилагайте слънцезащитни продукти или препарати против насекоми върху вашия домашен любимец, ако те не са предназначени за животни", казва Лори Бирбьер пред Insider. Да, вярно е, че кучетата са податливи на слънчево изгаряне и ухапване от насекоми, но това не значи, че трябва да използвате същите неща, които сте си купили за вас. Много слънцезащитни кремове и репеленти против насекоми съдържат съставки, които са вредни, ако попаднат в организма на кучето.

Не забравяйте, че вашият домашен любимец не разбира какви са тези продукти или защо се използват. Ако решите да покриете кожата им с тях, има голям шанс той да изследва нещото, използвайки носа или езика си.

Бирбьер съветва да потърсите слънцезащитен крем или спрей за насекоми, които са създадени специално за животни. Те обикновено не съдържат същите съставки като човешките версии. Въпреки това, бъдете внимателни, защото някои спрейове, които са подходящи за кучета, може да бъдат токсични за котките.

След като намерите точния продукт, прочетете добре инструкциите и го тествайте на малка част от кожата на вашия любимец, преди да го използвате по цялото тяло. Това ще ви разкрие дали животното има алергична реакция. Ако имате притеснения относно здравето на четириногия ви приятел, трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

2. Носете достатъчно вода със себе си

Подобно на хората, домашните любимци са податливи на дехидратация, ако не пият достатъчно вода. Ако ще предприемате дейности на открито, като къмпинг или пикник, задължително е винаги да имате на разположение достатъчно вода за вашия приятел. Може да вземете със себе си и малка купичка, от която кучето да пие.

През деня кучетата трябва да пият до 300 мл вода за всеки килограм телесно тегло, което имат. Не чакайте домашният ви любимец да изглежда жаден или да ви се моли за вода. Периодично проверявайте как се чувства и дали има достатъчно в купичката.

3. Топлинен удар

Топлинният удар е животозастрашаващо медицинско състояние, белязано от невъзможност за намаляване на телесната температура. Тъй като кучетата нямат потни жлези по тялото си, те регулират температурата си чрез издишане. От друга страна, котките се охлаждат, използвайки собствената си слюнка и облизват тялото си.

Както кучетата, така и котките, заедно със зайците, морските свинчета и други гризачи, са податливи на топлинен удар. Ако не се лекува, това състояние може да причини тежки, потенциално необратими щети на органите на вашия домашен любимец.

Някои признаци на топлинен удар при кучетата включват припадъци, ступор и поведение на делириум. Котките могат да показват симптоми чрез прекомерно хапане, слабост или зачервяване на езика. Ако забележите нещо подобно, незабавно се свържете с вашия ветеринар.

Вижте цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК