Домашни любимци по време на карантина: Как да се погрижим за тях?

Не променяйте режима на вашия любимец

25.03.2020 | 23:23 Редактор: Наталия Тотева
Домашни любимци по време на карантина: Как да се погрижим за тях?

Заради извънредното положение много от нас са изолирани в домовете си. Социалните ни контакти са ограничени до Skype, Viber или до взаимодействието домашните ни любимци.

Ако имате куче, вероятно си мислите, че това е мечтаното за него време. Постоянно сте заедно и можете да му обръщате желаното внимание. Но животните също изпитват безпокойство, тревожност и скука.

Ето няколко съвета как да занимавате домашния си любимец вкъщи:

1. Спазвайте ежедневна рутина

Ако сте имали ежедневна рутина, която сега не се вписва в ситуацията, опитайте да създадете нова такава. Според ветеринарния лекар Травис Арнт, животните обичат структурата.

"Решете кога точно ще си играете с домашния ви любимец – преди или след работа, по време на обедната ви почивка“, отбелязва той пред "Insider".

2. Запасете се с достатъчно храна и лекарства

Повечето специализирани магазини в момента са затворени. Гранулите и лакомствата, които предлагат големите хранителни вериги, често не се харесват на едно взискателно куче и коте.

Добре е да купите повече храна за него, както и да се запасите с лекарства.

Важно е да вземете мерки и срещу бълхи и кърлежи, тъй като времето започва да се затопля и вашият любимец може да хване нещо, когато го разхождате навън. Собствениците на котки трябва да помислят и за някакви занимателни игри вкъщи.

3. Нека домашният ви любимец спазва хранителен режим

Не хранете постоянно домашния си любимец, дори когато сте у дома по цял ден. Важно той да се придържа към нормалния си хранителен режим и да спазва часовете си за закуска, обяд и вечеря, обяснява Адам Бойко пред "Insider"

"Не правете нещо, което няма да спазвате след няколко седмици. Домашният ви любимец ще свикне да яде по няколко пъти на ден, но това ще се промени след карантината", казва той.

4. По-дълги разходки

Разхождайте домашния си любимец достатъчно дълго, така че да се измори и да изгори натрупаните калории от деня. Не забравяйте да избягвате места, на които се събират хора. Ако имате енергична котка, използвайте играчки, с които може да я забавлявате.

Четете повече по темата в Tialoto.bg 

Снимки: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК