Кучетата могат да надушват заразени с коронавирус?

Според изследванията животните откриват вируса с точност на PCR-тест

26.05.2020 | 20:07 Редактор: Искра Ангелова

Нова надежда в борбата с Ковид-19. Проведен във Финландия експеримент показва, че кучета могат да бъдат обучени да откриват заразени с коронавирус.

За различни експерименти учените използват материал от заразен с Ковид-19. А според изследванията на Хелзинкския университет животните откриват вируса с точност на PCR-тест.

"Одорологията, науката за миризмите, тя се използва главна в Криминалистиката, но може да бъде използвана кучетата да разпознават различен тип миризми. Кучетата, обучавани да разпознават конкретни миризми, трябва да бъдат мотивирани чрез тяхна играчка, а в някои случаи и чрез храна", каза зоологът доц. Стоян Лазаров.

Той коментира, че се слага миризма с пот или урина в 10 контейнера, а от тях 1 е на човек с Ковид-19, другите са с миризма на здрав човек. 

"Когато кучето разпознае миризмата, която е необходима, в случая на Ковид-19, то бива наградено с играчка или в по-редки случаи с храна" допълни той.

Както и при следовите кучета, при задача за откриване на конкретна миризма, е много важно да се избере правилната порода. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Хубаво, че могат, но лечение трябва... Сигнализирай за неуместен коментар