Японски тинейджър съди държавата за правото да играе видеоигри

Наредбата призовава децата да бъдат ограничени до час на ден за игра

15.05.2020 | 23:58 Редактор: Искра Ангелова
Японски тинейджър съди държавата за правото да играе видеоигри

17-годишен младеж, който поиска да бъде идентифициран само с името си Ватару, има подкрепата на майка си и адвокат в своя опит да оспори първата по рода си наредба, издадена от префектура Кагава в Западна Япония.

Наредбата призовава децата да бъдат ограничени до час на ден за игра през седмицата и 90 минути по време на ваканциите.

Тя също така предлага на деца на възраст от 12 до 15 години да не се разрешава да използват смартфони по-късно от 21:00, като ограничението се увеличава до 22:00 вечерта за деца между 15 и 18 години.

Но макар правилата да са само насоки без механизъм за прилагане, Ватару каза за АФП, че е вдъхновен да ги оспори по принцип.

"Колко дълго е разрешено на децата да играят игри или да използват смартфон, трябва да са правила, определени от всяко семейство, а не от правителството", каза той, съобщава БГНЕС.

"Смятах, че е грешно, че административен орган се намесва в семейния живот", каза той.

Ватару настоява, че неговите собствени игрови навици не са били особено натрапчиви, но каза, че му се е случвало да бъде изритан от онлайн сървър, когато се опита да получи достъп до него след 22:00 поради местните правила. Времевите ограничения в насоките "нямат научни доказателства", твърди той.

"Те се основават на предпоставката, че играта е причина за неща като кръшкане и пристрастяване към игрите. Но може да е обратното – кръшкането може да бъде причинено от проблеми в училище, например, а за някои хора играта може да бъде единственото облекчение."

Ватару не е сам в противопоставянето си на насоките: близо 600 души подписаха петиция срещу правилата, представени през януари.

Но мярката също привлече значителна обществена подкрепа и мина през март префектурното събрание, като се превърна в първите насоки на страната за достъпа на децата до игри и смартфони.

Адвокатът на Ватару Томоши Сака каза за АФП, че смята, че наредбата нарушава ангажимента на японската конституция да гарантира правото на самоопределение.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК