Честит Гергьовден и празник на Българската армия!

Военният парад тази година ще се проведе във Велико Търново

06.05.2020 | 06:57 Редактор: Тодор Петров
Честит Гергьовден и празник на Българската армия!

Днес е Гергьовден - един от най-големите български празници. Той предвещава идващото лято и е свързан с новата стопанска година. Според вярванията, ако вали в деня на Свети Георги, годината ще бъде плодородна. Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните светци и мъченик за Христовата вяра. На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи.

На 6 май страната ни отбелязва и Деня на храбростта и празника на Българската армия. Заради пандемията тази година военен парад ще има не в София, а в Националния военен университет във Велико Търново. В празничния марш при закрити врата ще участват над 250 курсанти в шест представителни блока и взвод, носещ знамената реликви. 

12 бойни учебни машини ще преминат след шествието. Военният министър Красимир Каракачанов ще приеме курсатнтския строй. През деня ще се проведат и няколко демонстрации - на военноморските и военновъздушните сили, както и на силите за специални операции. 

В София ще бъде произнесено тържественото слово на президента Румен Радев. Той и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния воин. 

В Пловдив празникът тази година ще бъде отбелязан с прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки. В авиобаза "Граф Игнатиево" ще има полети, демонстриращи бойните способности на военновъздушните ни сили. Полетите започват в 10:50 ч. Ще летят самолети МиГ-29 и L-39 както и вертолети Ми-24 и "Кугър". 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК