В Русия честват Деня на космонавтиката онлайн

Отбелязват 59 години от полета на Юрий Гагарин в космоса

12.04.2020 | 11:45 Редактор: Ивет Арабова
В Русия честват Деня на космонавтиката онлайн

Денят на космонавтиката тази година ще бъде отбелязан дистанционно в Русия заради пандемията от коронавирус, съобщи "РИА Новости". Традиционният гала концерт в Кремъл беше предварително преместен за есента, а вместо това празничните събития ще се провеждат онлайн.

Денят на космонавтиката се отбелязва в чест на полета в космоса на първия космонавт – Юрий Гагарин, който излезе на орбита на 12 април 1961 година. От 1962 г. решението на Президиума на Върховния съвет на СССР обявява деня за празник. А през 2011 г. Общото събрание на ООН го обяви за Международен ден на космическия полет на човека, предава БГНЕС.

Като част от честването на Деня на космонавтиката са планирани редица събития, които ще се проведат онлайн поради епидемиологичната ситуация в страната и в света”, казаха за "РИА Новости" в пресслужбата на държавната корпорация Роскосмос.

Както бе съобщено по-рано, честването на Деня на космонавтиката, който традиционно се провежда в Кремъл в навечерието на 12 април, беше отложено. На празненствата обикновено присъстват лидери и служители на ракетната и космическата индустрия, астронавти, чуждестранни гости, а президентът на Русия отправя поздравления.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК