Кои са местата в автомобила, които трябва да дезинфекцираме редовно?

Всяка повърхност, която докосвате, може да е заразена с различни микроорганизми

26.03.2020 | 16:17 Редактор: Искра Ангелова
Кои са местата в автомобила, които трябва да дезинфекцираме редовно?

За да предпазим здравето си от инфекция с Ковид-19 се съсредоточаваме върху миенето на ръцете и дезинфекцията на дома, като забравяме, че автомобилът също е едно много често употребявано средство, което може да се окаже средище на вируси и бактерии. Докосваме много повърхности в колата и не си даваме сметка как те могат да ни заразят обратно.

Кои са местата в автомобила ни, които също трябва да дезинфекцираме редовно?

Кормилото

Разбира се, както се досещат всички най-мръсното нещо в колата е воланът. Него трябва да почиствате колкото се може по-често със спирт или друг дезинфектант. Дори само вие да ползвате автомобила, това не е гаранция, че по вътрешните му повърхности не са полепнали бактерии и вируси.

Всички бутони на таблото

На практика всяка повърхност, която докосвате, може да е заразена с различни микроорганизми. Таблото, копчетата по него, тези на волана, ако има монтирани на това място, въздуховодите, поставките за чаши, радиото, лостовете за мигачите и чистачките.

Всичко това трябва да се дезинфекцира с разтвор с вода и хлор (може и белина) в съотношение 3:1. Може да се използва и спирт, минимум 60%.

Ръчна спирачка

Не забравяйте ръчната, защото тя също е едно от най-често докосваните неща в колата при спиране и паркиране.

Лост за скоростите

Когато бършете и дезинфекцирате повърхностите в колата си не наблягайте единствено на кормилото. Лостът за скоростите се докосва постоянно, затова той трябва да е вторият ви приоритет при дезинфекция.

Вижте цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК