Дисплеят на смартфона ни задържа вируси и бактерии до 96 часа

Добре е той да се почиства поне веднъж дневно

22.03.2020 | 13:29 Редактор: Ивет Арабова

Знаем ли как правилно да използваме защитните маски, почистваме ли правилно домовете си и кой е "троянският кон" сред вещите ни? 

Дооправянето на маската трябва да става с придърпване отстрани, а не с хващане централно или с припъхване отстрани, защото така я контаминираме. 

"Много е важно да се обърне внимание на детайлите - как да предпазим ръцете си от реконтаминация, тоест влизаме в апартамента с потенциално заразени ръце, пипаме дръжката на вратата, пипаме ключа на осветлението на банята, пипаме кранчето на мивката, измиваме, дезинфекцираме се и с чистите ръце повтаряме по обратния път тази процедура. Пипаме мръсното кранче, после копчето, ето как се създават условия за ново заразяване на ръцете", обясни докторът по епидемиология и превантивна медицина от Тракийския университет Георги Желев.

Това, което трябва да се направи, е с памучен тампон да се почистят всички повърхности, които са докосвани, преди ръцете да бъдат измити. Подът, оказва се, не е повърхност, на която трябва да се отделя толкова значение, тъй като трудно можем да се заразим от нея. Обработката на пода с хлор обаче често може да създаде респираторни проблеми и по-късно по- трудно да се справим с коронавируса. 

"Много хора не осъзнават колко сме свързани с телефона си, постоянно виждам най-различни примери как хората си мият ръцете, сядат на масата вадят телефона да си проверят съобщения и т.н. Ето това е критичният момент, в който телефона може да е контаминиран и да се предаде инфекцията и да се зарази човек", каза още Желев.

Дисплеят е основната, най-голяма и най-докосвана част на всички смартфони. Тя може да задържа вируси и бактерии до 96 часа. Почистването може да стане и с мокра кърпичка със съдържание на алкохол или спрей за почистване на електронни устройства. Добре е да се прави основно почистване на телефона поне веднъж на ден.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК