Koлко дълго трае ефектът от дезинфектантите за ръце?

Ако докоснете друг човек или предмет, отново ще се замърсите

07.03.2020 | 11:00 Редактор: Ивет Арабова
Koлко дълго трае ефектът от дезинфектантите за ръце?

Опасността от вирусите, особено от новопоявилия се коронавирус COVID-19, тревожи много хора в световен мащаб. Сред съветите от първостепенна важност, които специалистите от Световната здравна организация, лекарите и вирусолозите дават, са честото миене на ръце, избягване на докосване на устата и очите с мръсни ръце, както и пряк контакт с хора, проявяващи симптоми на вирусна инфекция.

Дезинфектантите са добър начин да неутрализираме бактериите и вирусите по ръцете си, но колко дълго трае този ефект?

Оказва се, че трайността на ефекта на тези продукти е далеч по-кратка, отколкото предполагате. Тя се свежда до едва 2 минути. Това споделя директорът на Института по клинична микробиология и имунология към NYU Langone Medical Center пред thehealthy.com.

Трайността на ефекта от дезинфектанта е така кратка, защото след като дезинфекцирате ръцете си докосвате някаква повърхност, предмет, друг човек или например дрехите си, по които може да са полепнали болестотворни частици. Ето защо не трябва да приемате, че ръцете ви са дълготрайно предпазени след прилагането на дезинфектант, предава Az-jenata.bg.

От неговата употреба има смисъл, ако веднага след прилагането му, се нахраните или докоснете лицето и очите си, но само толкова. Ако докоснете друг предмет или човек, ръцете ви отново се замърсяват.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК