Въвеждат допълнителни мерки за изследване на коронавируса у нас

Изследвани са общо 23 проби и всички са отрицателни

03.03.2020 | 18:32 Редактор: Искра Ангелова

Към този момент коронавирус в България не е регистриран. Това съобщиха на редовния брифинг във ВМА от Националния оперативен щаб. 

Изследвани са общо 23 проби и всички са отрицателни. 

"19 проби са направени във ВМА, всичките са отрицателни и 4 от националната лаборатория, които са отрицателни", заяви ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

В същото време от оперативния щаб заявиха, че ще се вземат допълнителни мерки за изследване на вируса.

Ще бъдат изследвани и лицата, настанени с пневмония в болниците в страната.

"Напълно осъзнаваме, че голямата част от тях са причинени от най-актуални в момента щам тип "Виктория", с оглед на това да не пропуснем евентуално дори най-малък шанс, дори и при хора, които не са пътували в най-рискови региони, но може би контактували по друг, решихме да разширим този кръг и през седмицата ще наберем проби от всички лица с подобна симптоматика, те лежат обикновено в големите болници в страната в областните болници", обясни д-р Ангел Кунчев.

С оглед на усложнената обстановка в Южна Корея и Иран на граничните пунктове Лесово и Малко Търново ще бъдат разположени мобилни медицински екипи. Междувременно стана ясно, че Здравната каза и Лекарският съюз са се договорили по коя клинична пътека ще се лекуват евентуално заразените с коронавирус пациенти. Те ще бъдат приемани в болниците по съществуващата вече клинична пътека. Пътеката определя цена от 618 лв. за пациент за болничния престой, като продължителността на лечението е около 14 дни. Това означава, че на ден за пациент се заделят около 43 лева.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК