България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коронавирус у нас няма, заболеваемостта от грип Б обаче се увеличава

Най-често боледуват деца до 14 години и млади хора в трудоспособна възраст

03.03.2020 | 08:55 Редактор: Ралица Братанова

Засега няма регистрирана положителна проба за коронавирус у нас. В понеделник са изследвани 30 проби на пациенти от ВМА. Те са отрицателни. 

39 проби вчера са изследвани в Националната референтна лаборатория, всичките са отрицателни. 

На брифинг началникът на ВМА и Националния кризисен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски заяви, че през нощта няма обработвани нови проби, а за днес предстои да бъдат изследвани нови 12.

Той изтъкна, че впечатление прави това, че има доста чужди граждани, които ще бъдат изследвани - от Франция, от Исландия, от Германия, от Румъния и от Молдова.

"Обсъждахме обстановката и с грип Б епидемията, защото това натоварва лабораториите. Те са едни и същи, както и едни и същи са отделенията, които ще лекуват грип Б пациентите и евентуално тези, които се карантинират", допълни още той в ефира на "България сутрин".

"От 10 години за първи път наблюдаваме толкова ускорено развитие на една втора вълна от грип Б. Доказаха се 12 пъти повече случаи на този вид, отколкото доминиращия през годината. Анализът, който правим, доказва, че в момента от грип Б боледуват децата до 14-годишна възраст и младите хора в трудоспособна възраст", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той призова да си мием ръцете, да използваме маски, да приемаме витамини и да избягваме контакт с болни хора.

Най-голяма е заболеваемостта в Бургас, Варна, област София-град, както и в Пловдив.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК