36% от българите избягват да излизат, в София - най-стриктни

71% мият по-често ръцете си, 29% пият витамини

18.03.2020 | 21:27 Редактор: Ивет Арабова
36% от българите избягват да излизат, в София - най-стриктни

От близо седмица България е в извънредно положение заради разпространението на Ковид-19. Редица препоръки и ограничения заляха българина, но как се предпазва той от коварния коронавирус?

По-честото миене на ръцете е най-масовата практика за предпазване от Ковид-19 у нас. В дните преди обявяване на ограничителните мерки 71% от хората в страната са започнали да мият по-често ръцете си, сочат данните от проучване на агенция Arbitrage Research, проведено в периода 12-17 март 2020.

Второто най-разпространено предпазно средство до петък, 13 март, когато се обяви извънредното положение, е приемането на витамини и хранителни добавки за укрепване на имунната система, практикувано от 29% от хората в страната.

На следващо място е дезинфектирането на дома (21%), избягването на обществения транспорт (19%). Да се хранят навън бяха престанали обаче едва една пета от хората в големите градове.

След обявяването на извънредното положение повече хора започват да взимат мерки, за да се предпазят от вируса.

Най-чувствително се промени мобилността ни - 36% от хората в страната избягват да излизат от дома си, докато само 6% са ограничавали движението си навън преди това. В най-голяма степен призивът да не се излиза се спазва в София, където 49% от хората започват да ограничават движението си, най-малко това се случва в малките населени места.

Втората, най-чувствителна промяна, до която доведе извънредното положение, е запасяването с храни и лекарства. Това е основно феномен на София, където 44% са се поддали на паниката. В малките градове хората изпитват най-малко притеснения и само 10% са купили запаси от храна, 12% - от лекарства.

В селата около една пета от хората са се запасили с храни и и лекарства.

Третата най-чувствителна промяна в начина, по който хората се предпазват от новия коронавирус, е дезинфекцирането. Хората, които дезифенкцират дома си, се увеличават от 21% преди обявяването на извънредното положение до 38% след това.

Като цяло най-активни в прилагането на всички дейности за ограничаване на разпространението на вируса и самоизолиране са жителите на София. Те са и тези, които в най-голяма степен са ограничили пътуванията си – 22% са се отказали от пътуване в страната, а 25% - от пътуване в чужбина.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК