Захариева и Желязков призоваха: Не пътувайте!

МВнР помогнало на около 200 българи да се приберат от 13 март досега

17.03.2020 | 16:09 Редактор: Ивет Арабова

"Една от основните задачи пред Външно министерство, освен да следи ситуацията по границите, е да подпомага сънародниците ни зад граница. Искам да ги призова да не пътуват. Редица държави въведоха ограничения, полагаме неимоверни усилия, до този момент от 13 март сме оказали съдействие да приберем над 200 българи. От миналата седмица имаме указания от МВнР да се актуализира на всеки три часа какво е състоянието в отделната държава", каза на брифинг министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя добави, че на всеки три часа се актуализира таблица на сайта на МВнР.

"Става бавно преминаването на унгарско-италианската граница. Около 30 км е опашката в Австрия на границата с Унгария", обясни министър Захариева.

Около 9 часа тази вечер ще бъде пропусната колоната на коли и автобуси, които са се струпали. 

"В постоянна връзка сме с представителя на туроператора на групата българи в Мароко, правим всичко възможно, за да ги приберем. Мароко преди час разреши кацане на самолети, имам уверение, че българите ще бъдат качени на втория самолет тази вечер. Там има още наши съграждани - до момента 49 български граждани са заявили да напуснат Мароко", заяви Екатерина Захариева.

Всеки момент се очаква да се преустановят организираните екскурзии.

"Най-важно е сами да се ограничаваме, да бъдем отговорни, българската държава не може да гарантира дали някоя друга няма да затвори границите си. Помогнахме на граждани да се приберат от Египет, Йордания. Веднага трябва да бъде преустановено пътуване с цел туризъм", каза още Захариева.

"Утре ще има видеоконференция с цел как да се гарантира свободното движение на стоки в рамките на ЕС, което е чувствителна тема за периферните държави. Всяка държава налага своите национални мерки, които трябва да са координирани по начин да не се възпрепятства транзитът", заяви транспортният министър Росен Желязков.

По думите му България има ангажимент за транспортен коридор към Турция.

"Когато пристига тежкотоварен трафик от държави в рисковия списък, шофьорите трябва да се поставят в самоизолация. Когато влизат чужди превозвачи от рискови дестинации, те трябва да напуснат страната в рамките на 24 часа", отбеляза още той.  

Желязков бе категоричен, че входните точки между отделните държави функционират нормално.

"Не е време за туризъм, пътешествия и приключения, а за отговорност. Ще създадем необходимата организация от летища, които работят в Европа. Има много случаи за хора, които през март са тръгнали на почивка за ски в Алпите. Имаме случаи, които са във Виетнам, Малайзия, Аржентина. Няма да остане случай, който да не е разгледан, но всеки носи своята индивидуална отговорност. Държавата помага логистично", апелира той.

Желязков обяви, че има готовност с български превозвач да приберат българите от Мароко, ако тази вечер не бъдат извозени от турската авиолиния.

"Правим всичко необходимо да се приберат английските туристи и да не натоварват нашата здравна система", изтъкна Росен Желязков. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК