Европейските държави затягат мерките, някои затварят границите си

Расте броят на заразените и починалите от коронавирус

16.03.2020 | 12:56 Редактор: Тодор Петров

Редица страни с нови мерки в борбата с разпространението на коронавируса. Германия, Сърбия и Турция затварят границите си за чуждестранни граждани, идващи от най-рисковите държави. А Румъния също обявява извънредно положение. 

Въпреки опитите за възпрепятстване на разпространението в европейските страни, броят на заразените и починалите расте. Само са последното денонощие вирусът взе 368 жертви в Италия. Новите случаи на заразени са над 3 500. 

Великобритания остава една от малкото страни, на чиято територия има голям брой заболели, но не са предприети почти никакви мерки. Учени призоваха британското правителство спешно да промени стратегията си.

Извънредното положение в Сърбия беше въведено от президента Александър Вучич. В обръщение към нацията той заяви, че става въпрос за борба за опазването на възрастните хора и за бъдещето на Сърбия. Границите затварят за всички чужденци, с изключение на тези, които пребивават постоянно на територията на страната. Ограниченията няма да важат и за дипломатите. 

Заведенията и казината затвориха врати и в Северна Македония. Ресторантите могат да извършват само доставки по домовете. Дания напълно затвори границите си. 

Летището в мароканския град Маракеш спряха всички международни полети за неизвестен период от време. Решението предизвика хаос сред туристите, които останаха блокирани там. Продължава борбата с вируса и в Съединените щати. В опит да се спре разпространението Ню Йорк затваря училища, ресторанти, барове. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК