7 ефикасни лека срещу махмурлук 

Посочените съвети ще ви дадат енергия на сутринта след купон

04.03.2020 | 22:40 Редактор: Ивет Арабова
7 ефикасни лека срещу махмурлук 

Вечерите, прекарани в барове или на домашно събиране с приятелите или половинката, са много приятни и създават забавни спомени. Но на другата сутрин се чудите защо сте купонясвали толкова и сте прекалили с алкохола. Има някои неща, които ще ви дадат енергия и ще преборят махмурлука. Ето кои са те според материал на американското издание на "Cosmopolitan", цитирано от Teenproblem.net.

Дремване през деня

Дори да сте легнали много късно, понякога се будите още преди обяд, тъй като организмът е дехидратиран, изморен, изпитвате глад. Ставате да хапнете и пийнете нещо, или да гледате любим сериал - но после не е лошо отново да си поспите малко. Дремнете си за няколко часа, дори да е в късния следобед, след като сте хапнали и сте се освежили. Понякога, дори да сте успели да поспите 8-9 часа след пиянството, сте изморени заради алкохола, така че не пропускайте дрямките.

Гевреци/багети

Алкохолът увеличава количеството на отделяната урина, ако сте пили много в бара - по-често ходите до тоалетна и така губите ценни съставки като калий и натрий. Този дисбаланс води до странични ефекти на сутринта - треперене на ръцете и краката, например. И копнеете за нещо много солено - като гевреци, питки за сандвичи, багети. Те са солени и съдържат калий, отново възстановяват запасите му, когато ги хапнете. 

Чипс

Чипсът е заклеймен като една от най-вредните храни, но пък е вкусен и ви помага да се възстановите след пиянска нощ. Той е солен и ви набавя натрий, това ви дава повече енергия и възстановява запасите ви. Но не е препоръчително да ядете чипса с лютив сос - това  само ще раздразни стомаха допълнително.

Доматен сок

Доматеният сок определено ще ви освежи. Той е пълен с електролити, които хидратират, а и е здравословна напитка - пълна с полезни въглехидрати. Комплексните въглехидрати помагат за регулиране на захарта в кръвта ви.

Портокалов сок

Перфектна напитка за закуска, която също действа освежаващо. Портокаловият сок има способността да неутрализира киселините и да доставя калий на организма. Освен това, ще ви хидратира, което е много важно след пиянска нощ. Но не го пийте прекалено студен, нека е на стайна температура - без лед.

Банани с мед

Трябва да хапнете и нещо сладко, но не какво да е. Бананите са богати на калий. Този плод ще ви помогне отново да си набавите нужния електролит. Бананите са богати на витамините С и В, които помагат за неутрализирането на свободните радикали, които влияят негативно на черния дроб. Има и антиоксиданти, които се борят с главоболието. Медът също помага, защото съдържа фруткоза - натурална захар, която помага алкохолът да бъде метаболизиран.

Кокосова вода

Всички течности ви помагат да се хидратирате по-добре, но кокосовата вода е един от най-добрите избори, защото съдържа електролити. Тя е богата на калий и натрий.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК