5 вредни навика, които образуват коремни мазнини

Фрешовете и честите снакове ни вредят

28.02.2020 | 23:10 Редактор: Ралица Братанова
5 вредни навика, които образуват коремни мазнини

Едни от най-трудните за сваляне и опасни за здравето са коремните мазнини. Те увеличават риска от сърдечни и чернодробни проблеми, диабет и други усложнения. Рядко се замисляме, че някои от ежедневните ни навици увеличават риска от това да се сдобием с коремче, като:

  • стрес;
  • газирани напитки;
  • недоспиване;
  • емоционално хранене;
  • недостатъчен прием на свежи зеленчуци;
  • хранене пред телевизор, компютър.

Често пиете плодови сокове

Знаем, че когато искаме да отслабнем, не трябва да пием сокове от кутия. Но това важи и за фрешовете. Тялото ни се нуждае от фибри, не само за добро храносмилане, което е важно за отслабването, но и защото фибрите забавят освобождаването на глюкоза в кръвта. От друга страна, фрешовете съдържат много захари, макар и плодови и по-малко фибри. Това са най-вече калории във вид на захар, която предизвиква възпаления в тялото и е предпоставка за натрупване на излишни мазнини в областта на талията.

Прекалено много малки закуски

Колко често си хапвате нещо малко между основните хранения? Не бива да забравяте, че това е прием на допълнителни калории, които е трудно да следим. Една вафла, 2-3 бисквити, малко пържени ядки... Нездравословни, съдържащи много захар, мазнини и образуващи коремче. Тук може да видите няколко здравословни алтернативи на закуски между хапванията, когато спазвате диета.

Не спортувате достатъчно

Освен начина ни на хранене, нашата физическа активност има най-голямо влияние върху натрупването или загубата на мазнини в областта на талията. Когато спортуваме, нашите мускули имат нужда от енергия, която ние им осигуряваме чрез храната, която приемаме.

Менюто ви е бедно на пробиотици

Бактериите в червата играят важна роля за натрупването или загубата на тегло, а пробиотиците, намиращи се в киселото мляко например, могат да помогнат за поддържането на добрата бактериална среда.

Пропускате хранения

Забързано ежедневие или драстични диети... Това са най-честите причини да пропуснем хранене. Гладуването не само забавя метаболизма, но увеличава риска от преяждане на следващото хранене, което е предпоставка за натрупване на излишни мазнини в областта на корема.

Снимка: iStock

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК