Как да не нарушаваме режима си, когато се храним в ресторант?

Менютата в ресторантите предлагат ястия, които са с много повече калории отколкото това, което всеки сам си приготвя у дома

23.02.2020 | 09:40 Редактор: Ралица Братанова
Как да не нарушаваме режима си, когато се храним в ресторант?

Когато си приготвяте храната у дома и си носите кутия с обяд в офиса, рискът да кривнете от плана за отслабване и задържане на килограмите е малък. Не така обаче стои въпросът с ходене на заведения. Тогава трябва да внимавате за много неща, които могат да саботират плановете ви.

Проучване, резултатите от което са публикувани в "Journal of the American Academy of Nutrition and Dietetics", показва, че менютата в ресторантите предлагат ястия, които са с много повече калории отколкото това, което всеки сам си приготвя у дома. 

Според диетолога Стефани Сасос, има начин да се храним здравословно на ресторант, стига да спазваме няколко основни правила. Ето нейните съвети, цитирани от "Good Housekeeping“:

Проучете внимателно
Специалистът посочва, че стига човек да иска, може да открие ресторант, който предлага храна за неговия режим. Навсякъде ще ви направят салата, но ако искате да похапнете основно, е най-добре да проучите заведенията, пише Tialoto.bg.

Внимавайте за скрити калории
Ако сте поканени на рожден ден или не сте имали възможност да проучите мястото, не си мислете, че поръчвайки си салата, изборът ви ще е здравословен. Понякога нейните съставки крият прекалено много калории, мазнини и въглехидрати. Например дресингът, в който може да има дори захар или крутоните, които са от обикновен бял хляб.

Четете менюто внимателно
Много заведения са препълнени и не всички сервитьори са готови да ви чакат да четете всичко дума по дума. Но все пак, ако сте по-организирани, ще научите бързо онова, което ви интересува. А и да се информирате внимателно за това какво ще донесат в чинията ви е ваше право.

Размерът не е без значение
Няма нищо по-хубаво от това да отидеш в любимото квартално заведение и да ти донесат огромна чиния с нещо вкусно. Всеки би се зарадвал „да я омете“, но тези, които са на режим, трябва да преценят количеството. Ако получите прекалено голяма порция, няма нищо срамно, ако дадете половината на някой друг на масата или оставите малко.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК