Звездите с политически и феминистки послания на "Оскари"-те. Какви бяха те?

Натали Портман се разходи по червения килим с рокля, върху която бяха изписани имена на жени режисьори

10.02.2020 | 19:47 Редактор: Ралица Братанова

Тазгодишната церемония на наградите "Оскар" ще бъде запомнена не само с това, че за първи път голямата награда спечели чуджезичен филм, но и с политическите и феминистки послания, отправени не само чрез речите, но и чрез тоалетите на холивудските звезди. 

Едно от най-силните послания беше това на Уаад ал Катиб. Режисьорката на документалния филм за Войната в Сирия - за Сама, се появи с великолепна бледорозова рокля. 

На нея беше бродиран цитат от арабска поема, който гласи "Oсмеляваме се да мечтаем и не съжаляваме, че потърсихме достойнството си". 

Снимката на ал Катиб от церемонията в Лос Анджелис беше споделена и коментирана стотици пъти в социалните мрежи. 

И тази година липсата на женско присъствие в номинациите за най-добър режисьор предизвика вълна от недоволство. Актрисата Натали Портман се разходи по червения килим с имената на редица талантливи рижисьорки върху тоалета си. 

В интервю Портман заяви, че целта ѝ е жените да получат признанието, което заслужават. Със сигурност черната рокля, дело на "Диор", успя да привлече вниманието към каузата. 

Модата се превърна и в средство за възпоменание на паметта на легендарния баскетболист Коби Брайънт. Режисьорът Спайк Ли се появи в лилаво-златист костюм на "Гучи", който е препратка към цветовете на Лейкърс. 

А на ревера и на гърба си той имаше избродиранo числото 24 – номера на трагично загиналия баскетболист.

Природосъобразният начин на живот също повлия избора на тоалети. Голяма част от звездите заложиха на облекла, които вече са обличали. 

Пенелопе Крус блесна в рокля на "Шанел" от колекция 1995 г. А Известната дизайнерка на костюми Санди Пауъл носеше същия костюм, с който само седмица по-рано се появи на червения килим на БАФТА.

Снимка: БГНЕС

Вижте още в репортажа на Яна Червенкова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК