България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Завладяващата биография на Енцо Ферари - вече и у нас

В книгата се проследява и еуфорията около Мусолини

29.01.2020 | 10:45 Редактор: Искра Ангелова

След Папата, Енцо Ферари е най-популярният мъж в Италия. Консултант-редактор на първото издание на биографията му на български език е Иван Тенчев. Той е и дългогодишен коментатор на състезанията от Формула 1 и главен редактор на списание "ClubS1". 

Книгата е написана от един от видните американски журналисти Брок Йейтс. В продължение на десетилия той работи в най-големите американски списания.

"Йейтс прави един портрет, който е различен от онова, което хората са свикнали да приемат, когато си взимат подобна книга. Той обикаля и търси информация от първо лице. Търси хора, които са познавали Енцо Ферари, които знаят цялата история на автомобилна Италия и по този начин изгражда целия разказ за развитието на "Ферари", автомобилите, които той строи и начина, по който управлява отбора си", каза Иван Тенчев в студиото на "България сутрин".

В книгата се проследява развитието на автомобилната промишленост в Италия, както и еуфорията около Мусолини.

"През 20-и век автомобилната промишленост в Италия е абсолютният връх, те печелят всички състезания. Дълги години обаче "Ферари" се бори да бъде водещ отбор в Италия. "Алфа Ромео" са от едната страна, "Мазерати" - от другата. Но с много усилия Енцо успява да бъде водещата фигура в автомобилния спорт, а след войната е безспорен лидер", разказа още той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК