Бразилският президент обвини Леонардо ди Каприо за огнения ад в Амазония

Болсонаро oбвини актьора, че е част от глобална кампания срещу страната му

03.12.2019 | 21:29 Редактор: Василена Василева
Бразилският президент обвини Леонардо ди Каприо за огнения ад в Амазония

Освен с огромния си талант и множеството филмови роли, Леонардо ди Каприо стана известен и като един от най-върлите защитници на природата. Актьорът има собствена организация, която се бори срещу промените в климата и работи за по-зелена планета.

Ди Каприо беше един от първите, които се включиха в инициативи, които помагат на Бразилия да се справи с огромните пожари в Амазония, избухнали през това лято. Той дари близо 5 млн. долара чрез своята фондация Earth Alliance. Този му жест спечели на актьора множество позитивни реакции и похвали от целия свят.

Един човек обаче явно не е на същото мнение. Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро обвини Леонардо ди Каприо, че самият той причинява пожарите в Амазония. "Този Леонардо ди Каприо е много готин, нали? Дарява пари, за да се пали Амазония", заявява той пред свои привърженици в столицата на Бразилия. 

Обвиненията идват след като Болсонаро направи подобно изказване и във Facebook, назовавайки Ди Каприо като част от глобална кампания, която се води срещу страната му. "Леонардо ди Каприо, проклет да си, съюзяваш се с хората, които горят Амазония". Нито едно от тези твърдения обаче не е подпечатано с доказателства от страна на главнокомандващия.

Изглежда, че Болсонаро обвинява актьора, че финансира неправителствени организации, които, според президента, са виновни за пожарите. Във Фейсбук той казва, че инициативата World Wildlife Fund е плащала на доброволци, които вместо да гасят огъня, са правили снимки и след това са ги използвали, за да получават дарения. 

Така те се снабдяват с 50 хиляди долара, които идват директно от сметката на Ди Каприо. От WWF отричат да са получили средствата или пък да притежават такива снимки. Актьорът отговори на обвиненията в Инстаграм като отрече да е финансирал организацията.

"Оставам дълбоко отдаден на местните жители в Бразилия, местното правителство, учените, учителите и всички доброволци, които работят непрестанно, за да опазят Амазония за бъдещите поколения", се казва още в съобщението, цитирано от Tialoto.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК