България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Амазония гори, а Бразилия отказва помощ. Журналист: Махленско е

Защо бразилският президент отказа финансова помощ от Г-7?

28.08.2019 | 10:00 Редактор: Василена Василева

Джунглата на Амазония, която често бива наричана "белите дробове на планетата", произвежда 20% от кислорода на Земята. Сега я грози опасност да бъде напълно унищожена вследствие на големите пожари, бушуващи на територията на Бразилия и в части от Боливия. 

Редица известни личности апелираха за това, че светът не бива да остава безразличен към случващото се. Готова ли е обаче Бразилия да получи помощ?

"Нещата се завъртяха много неочаквано. Бразилският президент отказа финансова помощ в размер на 20 млн. долара, предложена от Г-7. На фона на подобно световно бедствие цялата ситуация изглежда доста махленска", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Станислава Айви.

И допълни, че тази сутрин е излязла информация, която гласи, че бразилският президент Жаир Болсонаро щял да приеме парите, ако Макрон му се извини.

"Факт е, че социалните мрежи оказват огромно влияние за информираността на хората по света. Защото колкото по-далеч се намираме от една новина, толкова по-малко внимание ѝ се отделя. В случая обаче става въпрос за пожари с такъв мащаб, рефлектиращи на глобално ниво. Влиза се в един цикъл и се задълбочават проблемите с климатичните промени. Затова не можем да не обърнем внимание", отбеляза Божидар Николов от "Грийнпийс-България".

Пожарите в Амазонската екваториална гора отново набират сила. Това показват кадри на района, снимани с дрон. В бразилския регион Алтамира камиони цяла нощ пренасяха паднали дървета далеч от опожарените местности. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК