Какво можем да гледаме на "Киномания"?

33-то издание на фестивала с богата селекция от филми

05.11.2019 | 19:52 Редактор: Стефанка Митева

Над 50 заглавия в прецизно подбрана селекция. Това очаква всички любители на киното на 33-то издание на фестивала "Киномания", който започва следващата седмица. Сред тях са както премиери, така и утвърдени филмови заглавия.

Ноември е сред най-дълго чаканите месеци за киноманите у нас - време, в което всеки може да се докосне до многото лица на киното, а всяко влизане в салона е запомнящо се ново изживяване.

Сред най-чаканите филми са тези на световноизвестните режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан.

Откриващият филм на тазгодишното издание на фестивала "Засукан свят" ни отвежда на магически места в Родопите. Негов режисьор е Мариус Куркински, а сценарият е по сборника "Диви разкази" на Николай Хайтов. 

Сред другите български акценти е премиерата на "Котка в стената" на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова. Лентата вече има няколко награди, като последната е от Международната асоциация на кинокритиците във Варшава. 

Не са пропуснати и най-малките зрители. Най-креативните сред тях ще се борят за детски Оскари. 

Тази година ще има и много френски филми. Сред тях са „Портрет на момиче в пламъци“, „Вълчият зов“, както и един филм на Христоф Оноре.

За първа година ще има награда "Киноман на годината", посветена на кинокритика Георги Ангелов, който ни напусна тази година.

Визията на 33-то издание на "Киномания" и тази година е дело на големия български художник Борис Десподов. А специално за вечерта на Теодор Ушев и неговия филм „Нарисувай ми тъга“ на 17 ноември в зала 1 на НДК, пристигат петима души от Университета по изкуствата в Токио. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК