Опасен и токсичен смог над Банкок, Тайланд иска да премести столицата си

Нивата на мръсния въздух притеснително се покачват

06.10.2019 | 10:05 Редактор: Василена Василева
Опасен и токсичен смог над Банкок, Тайланд иска да премести столицата си

В понеделник гъсти облаци от опасен и токсичен смог надвиснаха над Банкок. Това накара жителите на тайландската столица да останат по домовете си или да носят специални маски. Димът е резултат от фините прахови частици, идващи от автомобилите и заводите в добавка с високата влажност.

Ситуацията толкова се е влошила в последните години, че част от управляващите в Тайланд обмислят дали е време столицата да бъде преместена. Праховите частици се наричат PM2.5 и са толкова малки, че лесно могат да проникнат в човешкия организъм при вдишване. Това води до респираторни проблеми и сърдечни заболявания.
 
Тайландското правителство е поставило нормата на частиците до 50 микрограма на кубичен метър. В понеделник обаче показателите са стигнали до 70 микрограма, което значително влошава положението на местните жители.
 
В съобщение, публикувано във Facebook, министър-председателят на страната Прают Чан-Оча посъветва столичаните да останат по домовете си и да излизат навън, само ако е крайно належащо. При такива случаи, всеки трябва да носи специални маски, които да не позволяват на фините прахови частици да навлизат в организма.

Снимка: Reuters
 
Още по темата четете в Tialoto.bg