Какво са дошите в Аюрведа?

По рождение също се определя какви доши ще има в нас

30.09.2019 | 14:30 Редактор: Ивет Арабова
Какво са дошите в Аюрведа?

Терминът доша се използва в Аюрведа за назоваването на основните енергийни субстанции, които изграждат нашето тленно тяло. Те са три - пита, вата и кафа, и са обвързани с петте елемента, изграждащи всичко в природата. Това е древното хиндуистко разбиране за това какво ни изгражда и ни прави това, което сме. Вата е съставена от двете най-леки вещества - вятър и етер, затова нейната най-присъща форма е движението. Кафа е земя и отчасти вода, затова е плътна и тежка, докато пита е огън и отчасти вода и затова отговаря за трансформиращите процеси.

Обикновено при всеки един от нас преобладаваща е една или най-често две от дошите, в по-редки случи и трите са еднакво силно застъпени. Отделно всяка има по пет поддоши, които отговарят за различните функции, които те изпълняват. В Аюрведа балансът на дошите се нарича конституция. Тя е строго индивидуална и е определяща за нашия здравословен тонус, нашето хранене и метаболизъм, това какво е полезно за нас и какво не е, как растем, живеем и остаряваме, дори как чувстваме и какви предпочитания и характер ще имаме.
 
Това каква доша или доши ще бъдат най-силно изразени у нас се определя до някаква степен по рождение, но голямо влияние оказват и факторите на средата, като например вида на храната и напитките, които приемаме (включително и тяхната температура), това дали сме изложени на някакви токсични вещества, дали и колко се раздвижваме и спортуваме, понякога - и какви мисли обземат съзнанието ни. За да постигнем баланс на дошите, трябва да се стремим към хармонично съществуване. Да познаваме свойствата на всяка доша, както и свойствата на веществата, които поставяме вътре в тялото си или с които се обграждаме, да съзнаваме следствията от мислите, действията и постъпките си, да знаем какво трябва да направим, за да заработи възможно най-ефективно и ритмично нашият организъм.

В йога са разработени специални програми, насочени към отпускането и балансирането на конкретна доша или комбинация от доши. Като цяло обаче няма конкретна подходяща йога школа за хората с различна конституция - просто упражненията и изпълнението им подлежат на вариации в зависимост от това върху какво имаме нужда да работим.

Когато имаме нужда да успокоим своята вата доша, например, следва да избягваме бързото преминаване от позиция в позиции, както и по-динамичните виняса йога практики, а вместо това да правим повече пранаяма - упражнения за дишането.

Хората, които имат излишък от кафа доша, пък трябва да изберат пози и последователности, с които да задействат вътрешния си огън и да предизвикат достатъчно своите по природа издръжливи тела. Обратно на вата конституцията, тук интензивността и динамиката не са проблем. Ако това е вашият тип, изберете серия от въздушни асани и се движете смело. Внимавайте обаче да не достигнете до момент, в който потта добива сладникав мирис и приемайте достатъчно течности.

Пита доша има много силна нужда от редовно раздвижване и разтягане на мускулите. За тази цел можем да се възползваме от благоприятното въздействие на редица асани, достатъчно е да го правим редовно.

При смесените или комбинирани конституции е по-сложно, тъй като те могат да излязат извън оптималния си баланс при излишъци от всяка една от преобладаващите доши. Пита-кафа профилът, например, макар че е доста често срещан, съдържа в себе си противоречия, причиняващи проблеми на редица хора. И двете доши имат по няколко части вода в себе си, но докато пита е огнена, кафа принадлежи на елемента земя, което ги прави напълно противоположни. Установяването на конкретната причина за нарушение на баланса в подобни случаи е ключово за неговото овладяване, също както и назначаването на правилна терапия и йога програма, съответстваща на конкретния тип.

За да разберете каква е вашата конституция, можете да се доверите на терапевтите в специализираната “Аюрведа Клиник” в София и Банско. С наша помощ ще можете да узнаете повече за баланса на дошите и за това как да го поддържате. Ще ви помогнем да изберете най-правилните храни в съответствие със собствения ви доша модел.