"Киномания“ започва с прожекция на филма на Мариус Куркински

Фестивалът ще се проведе от 14 до 28 ноември

16.09.2019 | 18:28 Редактор: Юлия Христова

Фестивалът "Киномания“ започва на 14 ноември с прожекция на филма на Мариус Куркински "Засукан свят“ по едноименното произведение Николай Хайтов. "Физика на тъгата“ на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов пък ще бъде представен на "Киномания", само два месеца след премиерата си в Торонто.

"Засукан свят" е един от емблематичните разкази на Николай Хайтов от цикъла "Диви разкази". Мариус Куркински влиза в кожата на овчар от Източните Родопи. Той е и режисьор на филма, който е нов етап от връзката му с творчеството на Николай Хайтов. 

Създателите на "Засукан свят" определят филма като приказна история.

Филмът е сниман в околностите на живописните села Свирачи и Плевун. Куркински представя героя си в различни възрасти на екрана – от младеж до старец, един от малцината останали мъже в обезлюдено от войната село.

Филмът "Физика на тъгата" на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов ще бъде представен на "Киномания", само два месеца след премиерата си в Торонто. В Канада анимацията спечели специалната награда на журито. Преди прожекцията ще бъде показана анимацията на Ушев по "Годишните времена" на Вивалди. "Киномания" ще се проведе от 14 до 28 ноември. 

Репортаж на Ива Григорова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК