БАН създава кулинарна езикова карта на България

Целта е да се направи кулинарно райониране в лингвистичен аспект

06.09.2019 | 14:07 Редактор: Тодор Петров

Учени от БАН подготвят дигитална кулинарна езикова карта на България. Документални видеа ще показват как се подготвят автентични български ястия на характерен диалект. Проектът е тригодишен и се финансира от фонд "Научни изследвания" към МОН.

Кулинарната интерактивна карта на българската езикова територия стигна и до морето. Ръководителят на проекта доц. д-р Ана Кочева обясни, че целта е да се направи кулинарно райониране в лингвистичен аспект. 

Оказва се, че поморийската кухня е своеобразен микс. Тя не е автентична поморийска кухня, защото в Поморие има преселници, редом с автохтонно гръцко население от Тракия, от Македония,от Балкана и от селата наоколо. 

Всички тези особености са дали отражения както върху езика, така и върху кухнята. Поморие ще участва в диалектната , кулинарна карта с два местни специалитета - скордаля и трахана. 

В кулинарната карта ще бъдат описани най-характерните и автентични български ястия, - онези, които вече са позагубени, за които няма спомен в цялата ни общност, а само в отделните населени места. А учените от БАН имат амбицията проектът да обхване и старите исторически диаспори.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК