Ердоган остава президент на Турция, опозицията ще оспорва вота

Републиканска народна партия се съмнява в точността на данните

25.06.2018 | 12:47 Редактор: Лазарина Колчагова
Ердоган остава президент на Турция, опозицията ще оспорва вота

Турският президент Реджеп Ердоган спечели провелите се вчера в страната президентски избори. Той е получил абсолютно мнозинство от 53% от гласовете, съобщи председателят на ЦИК Сади Гювен. 

Втори с 31 на сто подкрепа остана основният опонент на Ердоган – Мухаррем Индже. 

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган обаче загуби мнозинството си на вчерашния парламентарен вот и сега би могла да управлява само в съюз с националистическите си партньори, с които сключи предизборен алианс. 

В студиото на "България сутрин" бившият ни консул в Одрин Георги Димов припомни, че вотът в Турция се проведе в условията на извънредно положение, а преди това бяха арестувани журналисти и граждани, заради публикациите им в социалните мрежи. Журналистът Илхан Андай коментира и сигналите за фалшификации на изборите.

Той заяви още, че разговорите между София и Анкара показали, че победата на Ердоган е вдигнала цената и на премиера Бойко Борисов, който вече изпрати поздравителен адрес до президента Реджеп Ердоган.

Опозиционната Републиканска народна партия, която издигна кандидатурата на Мухаррем Индже обяви, че ще оспори резултата от вота, като постави под съмнение точността и надеждността на изборните данни.

Вижте повече във видеото!