Напрежение между Белия дом и Федералния съд заради указ на Тръмп

Президентът на САЩ изригна срещу съдията, блокирал антиимиграционната заповед

06.02.2017 | 13:30 Редактор: Тодор Петров
Напрежение между Белия дом и Федералния съд заради указ на Тръмп

Остра реакция на Белия дом срещу решението на Федералния апелативен съд временно да забрани антиимиграционния указ на президента на Доналд Тръмп. Държавният глава реагира гневно в Twitter с думите, че съдията, който блокира забраната за пътуване, ще бъде виновен, ако САЩ бъдат нападнати.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс защити гневния изблик на държавния глава с думите, че той има пълното право на такава реакция. 

Той подчерта, че Министерството на правосъдието ще обжалва решението на федералният съдия Джеймс Робарт, който в петък спря изпълнението на антиимигрантския указ, с който на американска територия бе забранено влизането на граждани от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население. 

Междувременно на хората, засегнати от указа на Тръмп, им бе позволено да влязат на американска територия. Те се радваха през през сълзи да видят близките си, дошли да ги посрещнат на летището. 

След временната отмяна на антиимигрантския указ на Тръмп авиокомпании от различни страни позволиха на граждани на Сирия, Ирак, Иран, Судан, Сомалия, Либия и Йемен да се качат на полетите за САЩ. Американските власти обявиха, че общо около 60 000 визи, които бяха анулирани, са отново валидни.