Удар срещу антиимигрантските мерки на Тръмп

Федерален съд спря спорната забрана

04.02.2017 | 09:56 Редактор: Мария Аладжова
Удар срещу антиимигрантските мерки на Тръмп

Спорната забрана на Доналд Тръмп беше временно спряна. Федералният съд в Сиатъл нареди да бъде прекратено изпълнението на издадения от американския президент указ, забраняващ пътувания на граждани от седем мюсюлмански държави. Белият дом се закани да отвърне на удара. 

Съдията Джеймс Робарт отсъди в полза на главния прокурор на щата Вашингтон, Боб Фъргюсън, който беше завел дело за заличаване на основните разпоредби на изпълнителната заповед на Тръмп. Решението за временно спиране действието на указа важи за цялата страна. 

"Това е историческо решение и е важно за върховенството на закона, за хората в щата Вашингтон и за нашия народ. Казах от самото начало, че това не е най-силният глас, който се чуваше в съдебната зала, но е гласът на Конституцията, който чухме от съдия Робарт днес", заяви Фъргюсън. 

Американските гранични служби вече уведомиха авиокомпаниите, че могат да започнат да качват пътници, засегнати от указа на Тръмп за забрана на пътуванията. Очаквано решението на съда предизвика остра реакция от Белия дом. Говорителят на Тръмп, Шон Спайсър, обяви, че Министерство на правосъдието ще поиска извънредно прекратяване на решението на федералния съд "във възможно най-кратки срокове". 

Две седмици след встъпването си в длъжност и на фона на не стихващите протести, рейтингът на Тръмп се движи стремително надолу. 53% от американците не одобряват начина, по който президентът се справя с работата си, сочи проучване, поръчано от CNN. Спадът в одобрението към милиардера е видим – 44 на сто от участвалите в анкетата смятат, че Тръмп се справя със задачата си. 

От началото на спорната забрана САЩ са отменили около 60 хил. визи, издадени на чужденци от седемте държави, посочени в имиграционния указ на Доналд Тръмп. По-рано на заседание във Вирджиния юрист обяви, че броят им е 100 хил. 

През 2015 г. Държавният департамент е издал общо 11 милиона имигрантски и неимигрантски визи.