Ким Чен-Ун внесе драстични промени в правителството на Северна Корея

Той назначи нов президент и нов министър-председател

12.04.2019 | 14:29 Редактор: Зорница Костадинова
Ким Чен-Ун внесе драстични промени в правителството на Северна Корея

Драстични промени в правителството на Северна Корея. Ким Чен-Ун утвърди статуса си като лидер на страната, след като назначи нов президент и нов министър-председател. 

На този фон, Доналд Тръмп прояви желание за трета среща със севернокорейския лидер.

Съвсем очаквано, севернокорейският лидер Ким Чен-Ун беше преизбран за председател на Държавния съвет. Изненадата, обаче, дойде след като парламентът на страната избра нов формален държавен глава и нов премиер на страната. 

Мнозина смятат, че чрез тази "чистка" в правителството, Ким Чен-Ун допълнително затвърждава властта си. 

Новият президент на страната Чхуе Рьон Хе, който през 2017 година е включен в могъщата партийна Централна военна комисия, придобива все по-голямо влияние. 

А на мястото на досегашният премиер Пак Пон Джуе застава Ким Дже Рьон. 

Междувременно, по време на среща с президента на Южна Корея Мун Дже-Ин, Доналд Тръмп подчерта, че се надява на нови срещи със севернокорейския лидер. 

"Постигнахме голям прогрес и имаме страхотни отношения със Северна Корея. Опознах Ким Чен Ун добре и го уважавам. И се надявам, че след някакво време ще се случат много грандиозни неща. Смятам, че Северна Корея има огромен потенциал. И ще обсъдим възможни бъдещи срещи с Ким Чен-Ун", заяви американският президент. 

Предишната среща на върха между лидерите на Съединените щати и Северна Корея се състоя във виетнамската столица Ханой. Разговорите, обаче, се провалиха, след като двамата не можаха да постигнат съгласие.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК