Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво се случи на срещата между Тръмп и Ким Чен Ун?

Темата коментира политическият анализатор Георги Киряков

28.02.2019 | 21:10 Редактор: Ралица Братанова
Какво се случи на срещата между Тръмп и Ким Чен Ун?

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун не успяха да постигнат споразумение. Разговорите между двамата лидери в Ханой приключиха предсрочно.

Според американския президент Северна Корея е поискала твърде много и затова срещата е прекратена много по-рано.

"Вероятността да има сериозен резултат от тези срещи е много малка, поради няколко основни фактора. Единият от тях е стратегическия интерес на САЩ в световен мащаб. Това са две цели, които американците са си поставяли във външната политика - гарантиране на сигурността на САЩ в глобален план и ресурсно обезпечаване на американската икономика", коментира политическият анализатор Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в тези две ключови посоки трябва да се гледа, когато се разглеждат такива срещи.

Той обясни, че Северна Корея е силно зависима от две държави в международните си отношения - Русия, от която черпи ресурси и Китай, която поддържа почти цялата икономика на страната.

"Целта на САЩ е да премахнат ядренето оръжие от Северна Корея, защото това е първа стъпка към не просто обединението на двете Кореи, но и към премахването на режима, който заплашва пряко Америка във всеки един момент", обясни Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му и Русия, и Китай имат сметка да държат режима на Ким такъв, какъвто е, защото могат да го използват срещу САЩ.

Харесайте ни във Facebook ТУК.