ЕС ще бори войната по пътя с коли, които ще спазват правилата въпреки шофьорите

Целта им е до 3 години новата система да бъде наложена, а с нея предвиждат катастрофите на паднат с 30%

05.03.2019 | 22:02 Редактор: Иван Берберов
ЕС ще бори войната по пътя с коли, които ще спазват правилата въпреки шофьорите

Коли, които сами ще спазват ограничителните знаци по пътя. Звучи като далечно бъдеще, но всъщност по този начин Европейската комисия ще се бори с войната на пътя.

С напредването на технологиите и автомобилите стават все по-умни. От Европейския съвет за безопасност на транспорта отиват крачка напред - като разработват система за превенция на произшествията. 

Чрез нея автомобилът ще следва правилата на движение, дори ако шофьорът не ги спазва. Намерението на екипа е системата да бъде инсталирана във всички нови коли до 3 години. 

Така нареченият ограничител на скоростта ще използва GPS данни и функция за разпознаване на пътните знаци, за да определя ограничението на скоростта във всеки участък. 

След това автоматично ще намалява скоростта на колата до позволеното. Ако водачът продължава да кара със скорост, по-висока от разрешеното, в продължение на няколко секунди, системата ще излъчва предупредителни сигнали.

Според създателите му по този начин катастрофите ще намалеят с 30%, което означава 25 000 по-малко загинали в Европа за 15 години. Европейската комисия вече обяви, че от 2021 година стават задължителни още над 10 системи при производството на нови автомобили и камиони. 

Те включват автоматично спиране, камера за заден ход, система за разпознаване на умората у водача, подобрени предпазни колани и повишена защита при страничен удар. 

Освен това Брюксел обмисля в автомобилите да бъде вграден задължително алкохолен тестер, който ще проверява състоянието на шофьора и ако е пил, автоматично ще блокира двигателя.

Харесайте ни във Facebook ТУК