Българското гражданство струвало до 8 000 евро

Делът на Петър Харалампиев бил 1 500 евро

31.10.2018 | 18:27 Редактор: Ивайло Николов
Българското гражданство струвало до 8 000 евро

Арестуваният и обвинен в корупция председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е получавал подкупи директно в кабинета си.

Сумите варирали според важността на документа и бързината, с която трябвало да бъде издаден. 

Разследването започнало преди по-малко от 4 месеца, след сигнал от полицията в Кюстендил. Била установена схема за продажба на удостоверения за български произход.

Разследването установило, че хора от страните от Западните Балкани и Украйна, желаещи да придобият документ, че са българи по произход, търсели посредници из пограничните райони. Плащало се дори, за да заведат преписката в деловодството на Държавната агенция. 

Срещу 5 000 евро кандидатите със законови основания получавали документа още същия ден. Останалите трябвало да броят по 8 000 евро, за да не се проверяват фалшифицираните им документи от Сърбия, Република Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Украйна.

След разпределянето между всички участници в схемата, до шефа на Агенцията Петър Харалампиев и главния секретар Красимир Томов стигали между 1000 и 1500 евро.

На този етап от прокуратурата имат данни Харалампиев да е получил поне 6 подкупа. Към момента, поне по събраните доказателства, няма връзка на Красимир Каракачанов с описаната престъпна дейност.

Задържани са и двама посредници - български и сръбски граждани, а при един от обиските разследващите се натъкнали на добре обезопасен и опакован в найлонови торби и запечатан в пластмасови бидони архив на посредник при схемите за подкуп. 

Схемата едва ли е измислена от Петър Харалампиев, предполагат разследващите. Тепърва обаче ще проверяват в годините назад.

А тъй като кандидат - българите посочвали всевъзможни адреси из страната, не можело да се каже, че централата на ВМРО е мястото за регистрацията им у нас.

Вижте подробностите във видеото.