Каракачанов за корупцията с паспортите в ДАБЧ: ВМРО не е вземала пари!

Той отхвърли като "клевети и доноси" твърденията, че партията му е замесена

30.10.2018 | 20:35 Редактор: Ралица Братанова
Каракачанов за корупцията с паспортите в ДАБЧ: ВМРО не е вземала пари!

Спецпрокуратурата с акция в Държавната агенция за българите в чужбина(ДАБЧ). В няколко града в страната са арестувани 20 души за вземане на подкупи, фалшиви документи и длъжностни престъпления. Сред тях е и шефът на Агенцията - Петър Харалампиев, на когото по-рано днес бе повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група за корупционни и други престъпления.

"Аз имам много грешки, правил съм конюнктурни коалиции, но никога не съм правил грешки спрямо Македония. Откакто аз съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София".

Това заявява вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю пред сайта "Епицентър" по повод прокурорските разкрития за корупция при даването на българско гражданство от страна на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Сред арестуваните и вече с повдигнато обвинение е председателят на агенцията Петър Харалампиев от квотата на ВМРО – партията, която от години контролира ДАБЧ.

Каракачанов отхвърли като "клевети и доноси" твърденията на бившия депутат от НФСБ Велизар Енчев, че "услугата по продаване на българско гражданство на македонци е основен източник за пари на ВМРО".

"Ние сме настоявали да бъде облекчена процедурата (по издаване на български паспортип -бел.ред.), а Катя Матева (бившата шефка на Дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието -бел.ред.) е стопирала производството на български документи за издаване на паспорти", казва още Каракачанов.

Той припомня, че ВМРО наистина са искали многократно процедурата по издаване на гражданство да бъде ускорена.

"Аз имам кауза и тя се нарича "българщината в Македония". Ние сме инвестирали в Македония, и в човешки ресурс, и не сме взели нито една стотина оттам. Нека някой да излезе и да каже, че на мен или на мой депутат, или на член на ръководството ВМРО е дал пари. Или за каквото и да е било друго – било за записване на студенти, било за здравни услуги – ние инвестираме в това тези хора да идват и да учат у нас, помагаме да получават българско гражданство – това е нашата българска кауза. И не мога да приеме тези поръчкови твърдения. Ще ги гоня докрай! Ще заведа дела срещу тези клеветници".