Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози смятат: Над схемата с българските паспорти има политически чадър

Темата коментират доц. Димитър Димитров и проф. Александър Маринов

30.10.2018 | 20:13 Редактор: Велислав Филипов
Политолози смятат: Над схемата с българските паспорти има политически чадър

Днес стана ясно, че председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за корупционни и други престъпления. Дотук се стигна след вчерашните арести на шефове и служители в Агенцията за българите в чужбина, търгували с издаването на фалшиви документи за български произход.

Акцията и евентуалните политически последици от нея коментираха в "Денят ON AIR" политолозите доц. Димитър Димитров и проф. Александър Маринов.

Според проф. Маринов е ясно, че става дума за организиране на престъпна група, но важното е, че се продава гражданство.

"Става дума за хиляди хора, получили българско гражданство. Може да са получили паспорти лица, които се занимават с незаконни дейности в ЕС с помощта на българския паспорт. Важно е кой ще понесе отговорността. Ще стане ясно докъде отива връзката по вертикала", категоричен е експертът.

По думите му без чадър един председател на агенция не може да разгърне такава организирана престъпна група. Той отбеляза и факта, че има в случая също няма как да е нямало политически чадър, а този ресор вече 5 години е под крилото на ВМРО.

Доц. Димитър Димитров е на мнение, че най-вероятно става дума за взети милиони левове от незаконно дадени български паспорти.

"Цялата административна кариера на Харалампиев е била подпомагана от квотите на ВМРО, тук няма съмнение. Няма как да отглеждаш някого 10 години, а след това за един ден да се откажеш от него. Това са дефанзивни, защитни стратегии, не всичко трябва да се каже. Ще има изпитания пред министър-председателя", сигурен е политологът пред Bulgaria ON AIR.

И двамата обаче са на едно мнение - всички негативи се трупат на гърба на ГЕРБ и вероятно правителството няма да издържи целия си мандат.