fallback

Сметките за вода да се делят на всички в блока по равно, предлагат от МРРБ

Това се отнася само за потребители, които имат инсталирани индивидуални водомери, с метеорологична годност

25.09.2018 | 20:52 Автор: Ралица Братанова

Все повече жалби има срещу надписването на сметките за вода на основание „общо потребление“. За първите три месеца на тази година са постъпили 313 жалби , 142 от които по отношение на съответния разход.

Освен собствената си сметка за потребление, гражданите плащат и допълнителен разход „общо потребление“. Той се натрупва от технически неизправности на водомерите, необитавани имоти, течове, кражби и други. 

От регионалното министерство предлагат по равно разпределение на разходите за общото потребление на вода в етажната собственост. Това се отнася само за жилища, при които всички потребители имат инсталирани индивидуални водомери, с метеорологична годност. От министерството обаче не получиха подкрепа от потребители. 

"Това не е редно. Ако в един имот живее 1 човек, а в същия имот над него или под него 10 човека, то няма как да се случи да се разпределя тази вода. То става 1 към 10", сподели пред Bulgaria ON AIR Асен Асенов - заместник-председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост 

Предлагат още  и дистанционно отчитане на водата. "Дистанционното отчитане ще позволи да се осигурява отчитане на водомерите ежемесечно, без да е наложително потребителите да са физически в дома си" обясни Малина Крумова – зам-министър на МРРБ.

Според омбудсманът Мая Манолова тази промяна в наредбата няма да реши проблемите на гражданите с ВИК дружествата. Призовават гражданите също да дадат предложения за промяна във ВИК наредбата.

fallback
Още от Репортажи
fallback