След заплахи за протести - с колко ще се повишат заплатите във ВУЗ-овете?

Правителството отпусна 39 млн. лв.

15.05.2024 | 19:17 Редактор: Вяра Димова

Правителството реши - вдига заплатите във ВУЗ-овете. За целта кабинетът отпуска 39 млн. лева. Решението беше взето след обявена готовност за протест и вероятни блокади на пътища от страна на ректорите на висшите учебни заведения.

"Преди месец НС прие изменение в Закона за висше образование, който регламентира какво да бъде средното възнаграждение в сектора и каква да бъде минималната работна заплата на най-ниската длъжност, това е асистентът. Ако не получим този свеж финансов ресурс от държавата, ние ще доведем собствените си университети до фалити", каза ректорът на Висше училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова.

След като стана ясно, че финансиране ще има, последваха и срещи - първо с държавния глава.

"Партиите, които промениха Конституцията и заложиха, че образованието е висша държавна ценност, забравиха да променят и бюджета. Напълно ви подкрепям във вашите искания", посочи Румен Радев.

"Бедният човек се превръща и в духовно беден. Ние сме достатъчно търпеливи като академична общност - може би най-търпеливите. След дълго обмисляне осъзнахме, че сме изправени пред дилемата - ако удовлетворим желанието на собствения си академичен състав, това ще ни остави в ситуация на безстопанствени ръководители. Това ни принуди да се възползваме от правата на академичната автономия и да заявим готовността си за протестни действия", уточни още проф. Темелкова.

А след срещата си с Радев ректорите отидоха и при служебният премиер Димитър Главчев.

"Предложихме и на останалия състав, извън академичния, да бъде увеличено възнаграждението с 12%. От утре разговорите продължават", уточни премиерът.

Средните заплати в университетите варират от 1800 до 4500 лв. Заплатата на един асистент трябва да бъде 125% от средната брутна заплата в страната през последните 12 месеца, а средната заплата трябва да бъде 180%. От Министерският съвет уточняват, че актуализацията, приета със Закона от април, ще струва 184 млн. лв. Средствата обаче не са предвидени в държавния бюджет за тази година и трябва да се вземат от други национални проекти, приети със Закона за държавния бюджет.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)