Роберт Фицо прострелян 4 пъти от 71-годишен мъж, светът осъди нападението

Предполагаемият нападател е задържан моментално

15.05.2024 | 18:44 Редактор: Деси Николова

Атентат срещу премиера на Словакия Роберт Фицо. Той е прострелян и е в болница с опасност за живота. Правителствената пресслужба потвърди, че Фицо е бил в съзнание, когато е бил докаран в болницата в град Хандлова, където по-рано днес беше прострелян многократно.

Изстрелите отекват след заседание на словашкия кабинет в град Хандлова в сърцето на Словакия. След като дава пресконференция, премиерът Фицо излиза, за да се срещне със симпатизанти. Тогава той е прострелян най-малко четири пъти, включително в стомаха. Незабавно на място е задържан 71-годишен мъж.

"Възрастен мъж, знае се че е от град Левице. Не се знае каква е неговата мотивация към момента. Някакси имахме в подсъзнанието, че нещо страшно може да се случи в Словакия, защото политиците използваха много насилствен език. В Словакия политическата реторика стана много груба", разказа журналистът Вера Христова.

След стрелбата Фицо незабавно е транспортиран с хеликоптер до Банска Бистрица - спешната медицинска интервенция не позволява да стигне до столицата Братислава. Следващите няколко часа ще бъдат решаващи, посочиха от екипа на словашкия премиер във Facebook профила му. Предполагаемият нападател е задържан моментално. Кабинетът е евакуиран и е под специална охрана.

Президентът на страната Зузана Чапутова осъди "бруталното и безразсъдно" нападението срещу министър-председателя. 

"Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент", написа Чапутова.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен остро осъди "подлата атака" срещу Фицо. 

"Такива актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и семейството му" написа украинският президент Володимир Зеленски 

Роберт Фицо е най-популярният словашки политик. През септември миналата година неговата партия  "Посока - социална демокрация" спечели парламентарните избори и Фицо застана начело на правителството за трети път. В предизборната си кампания той открито се обяви срещу военната помощ за Украйна.  Неговата политика се определя като популистка, близка до Кремъл, през годините е бил обвиняван и в корупция.

Вижте повече в репортажа, а целия разговор с Вера Христова вижте в следващото видео.