Африканска чума дебне свинете: Въвеждат се нови ограничения!

Заразата е забелязана само на 200 километра от фермите в Русенско, в посока Румъния

21.06.2018 | 18:42 Редактор: Иван Берберов
Африканска чума дебне свинете: Въвеждат се нови ограничения!

Засилват контрола по границата с Румъния, заради африканската чума по свинете. В Русенско производителите са притеснени, след като в румънския окръг Тулча бяха открити 4 огнища на заразната болест.

Ветеринарите започват проверки на свинефермите в региона, за да се предотврати разпространението ѝ. Браншът не е доволен от мерките, които са предприети до момента.

Една трета от свинското месо у нас се осигурява от трите големи свинеферми в Русенско, в които се отглеждат над 100 000 прасета. Те се намират само на 200 км от огнището на заразата в Румъния. 

Ако болестта се появи, това ще срине бранша. Производителите настояват за засилен контрол на границата и проверка на всички месни продукти, които се пренасят.

От Агенцията за безопасност на храните в Русе са засилили дезинфекцията както на границата, така и в свинефермите. Признават, че има повод за тревога.

Допълнително фермите изграждат огради по места, за да спрат дивите животни. Ловните дружинки пък ще следят за умрели диви свине, които също пренасят заразата.