Русия зададе 14 въпроса на Лондон по случая "Скрипал"

Надвиснала е дипломатическа война

01.04.2018 | 14:30 Редактор: Ивайло Николов
Русия зададе 14 въпроса на Лондон по случая

Сагата "Скрипал" се задълбочава, а напрежението между Москва и Лондон расте. Руското министерство на външните работи изпрати списък с 14 въпроса към Великобритания.

Сред тях са: Защо Лондон отказва да уважи правото на консулски достъп до руски граждани, пострадали на британска територия? Каква противоотрова е използвана, за да бъдат спасени, и защо тя е притежание на Кралството? И каква е ролята на Франция в разследването на покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му? 

Русия очаква отговор на всички въпроси от Лондон. Подобен списък беше изпратен от руските власти и в Париж, след като стана ясно, че Франция си сътрудничи с Острова по случая "Скрипал". 

Сред притесненията на Москва са, че френските власти притежават не само проби от отровния газ Новичок, с който се предполага, че е извършено покушението, но и че те разполагат с биоматериали от двете жертви.

Русия подчерта, че иска обяснение как се е стигнало до заключението на френските експерти, че субстанцията наистина е веществото, познато още като А-234, и какви са доказателствата, че то е с руски произход. Списъкът завършва с въпроса: "Разработвана ли е нова версия на химическо вещество от този тип във Франция и ако е така – защо?".

През последните дни, напрежението между Москва и Запада се задълбочи. Мнозина предупреждават за опасността от дипломатическа война, след като десетки държави експулсираха руски дипломати в знак на солидарност с Лондон – решение, което Русия посрещна с идентични мерки, като изгони десетки чуждестранни дипломати от страната.