САЩ замълчаха пред ултиматура на Ердоган

Турският президент поиска екстрадирането на Гюлен

12.08.2016 | 13:17
САЩ замълчаха пред ултиматура на Ердоган

Турските власти искат ареста на футболната легенда Хакан Шукур. Бившият спортист е свързван с организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Шукур е и отявлен критик на президента Реджеп Ердоган и в момента се намира в Турция. 

Продължават арестите след преврата - задържан е телевизионен водещ и адвокат - племенник на Гюлен. Междувременно ултиматумът на Ердоган към САЩ, който той отправи вчера, остана без коментар от страна на Белия дом.

На въпрос дали в САЩ смятат, че Ердоган се опитва да извлече максимална изгода от наложилата се в страната ситуация след преврата говорителят на администрацията на американския президент Елизабет Трюдо заяви, че "не би характеризирала това по такъв начин".

Тя обаче напомни, че САЩ са получили молбата за екстрадирането на Гюлен, когото турските власти обвиняват в организирането на неуспешния опит за преврат в страната.

"Няма да говоря за този ултиматум. Ние получихме документите и продължаваме да ги разглеждаме. Ние се намираме в тесен контакт с нашите турски приятели по въпроса", посочи прессекретарят на Белия дом Елизабет Трюдо.

Междувременно бе извършена нова чистка в медийните среди в Турция. 42 служители на от турската държавна телевизия ТИ АР ТИ бяха задържани по подозрение във връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на преврата от 15 юли. Сред арестуваните има и водещ в медията.

Така броят на задържаните след неуспешния метеж по официални данни достигна 35 022 души. Малко над половината от задържаните, или 17 740 души, са официално арестувани. 11 597 души са били освободени, а 5685 души са оставени в предварителен арест