Путин и Ердоган - скъпи приятели

Русия "стъпка по стъпка" ще отменя специалните икономически мерки за турските компании

09.08.2016 | 22:22 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Twitter

Лидерите на Русия и Турция загърбиха кавгата си като обещаха да възстановят тесните икономически връзки, пише BBC.

Президентът Владимир Путин заяви, че руските търговски санкции срещу Турция ще бъдат премахнати "стъпка по стъпка".

"Приоритетът е да се възвърнат нивата на сътрудничество преди кризата", каза Путин пред турския си колега Реджеп Тайп Ердоган в Санкт Петербург.

Отношенията им се влошиха през ноември миналата година, когато Турция свали руски бомбардировач над сирийската си граница.

Това е първото излизане на Ердоган от Турция след опита за преврат от миналия месец и стартиралата мащабна "чистка" на въоръжените сили и сред другите държавни институции.

Ердоган благодари на Путин, казвайки, че обаждането на руския лидер след опита за преврат "означава много психологически". Той заяви, че "приятелството по оста Москва - Анкара ще бъде възстановено".

Припомняме, че след като Турция свали самолетът Су-24 Русия наложи търговски санкции, както и ограничи руските пакетни екскурзии до страната.

Сега Русия е решила да възобнови туристическия поток, който е важен източник на доходи за турските курорти.

По отношение на конфликта в Сирия, Путин призна, че имат големи различия с Ердоган, но заяви, че "ще търсят решения".

Какво може да спечели всяка страна от срещата?

Войната на думи след свалянето на руския самолет нанесе голям удар върху търговията. Турският износ към Русия  през първата половина на тази година падна до 737 млн. долара - 60,5% спад в сравнения със същия период на миналата година, съобщават от турския в. "Daily Sabah".

Спорът постави и двата съвместни енергийни проекта на изчакване - газопроводът Турски поток през Черно море и атомна централа "Аккую", която се строи в Турция от руската компания Росатом.

Русия спря преговорите по проекта на газ в Турция. Сега в Санкт Петербург и двамата лидери обещаха да рестартират тези проекти. 

"Аккую" ще се ползва с обозначението "стратегическа инвестиция", каза Ердоган.

Преди спора Русия изнасяше за турския пазар плодове и зеленчуци.

Русия и Турция споделят разбирането, че борбата срещу тероризма трябва да бъде "най-важният елемент" от съвместната работа на двете страни

Какво доведе до размразяване?

През юни, от Кремъл съобщиха, че Ердоган се е извинил за свалянето на самолета и са изпратили съобщение, в което изказват "съчувствие и дълбоки съболезнования" на семействата на мъртвите пилоти.

Тогава, след опита за преврат на 15 юли в Турция, Путин изрази подкрепата си към Ердоган. Той не коментира и реакцията му след опита за преврат.

Според анализатора на BBC Сара Рейнсфорд, Русия се стреми да се възползва от охладнелите отношения между Турция и Запада след преврата.

Ердоган се разгневи от критиките, които страните от ЕС и още САЩ отправиха след масовите арести на заподозрените заговорници.

Турският държавен глава настоява САЩ да екстрадира проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен в организирането на неуспелия държавен преврат от нощта на 15 срещу 16 юли. Според САЩ са нужни повече солидни доказателства, за да се предприеме такъв ход.

Какво напрежение остана?

Противоположните позиции на двете страни за Сирия. Турция не е съгласна за мащаба на руската въздушна подкрепа за сирийските правителствени сили.

Русия обвини Турция, че подкрепя ислямистки атни-Асад групи, включително и някои, сочени като "терористични" в Сирия.

Турция е в състояние на война с Кюрдска работническа партия (ПКК) и техните съюзници в Сирия. Ердоган обвини Русия, че въоръжава ПКК.

В продължение на векове Русия и Турция са били съперници за влияние в региона на Кавказ и Черно море.

Турция също така е ядосана от анексирането на Крим през 2014 г. като обвини Москва в нарушаване на правата на кримските татари. Мюсюлманските татари отдавна имат близки връзки с Турция.