Ердоган е поднесъл извинението си към Путин на руски

В началото на юни делегации от Анкара и Москва са координирали стилът на писмото на турския държавен глава

10.08.2016 | 13:01 Редактор: Мария Аладжова
Ердоган е поднесъл извинението си към Путин на руски

На 9 август турският президент Реджеп Ердоган се извини с писмо на руския президент Владимир Путин за инцидента с руския самолет Су-24.

Интересното обаче е, че Ердоган се е извинил на руски и е написал точната руска дума: "Извините".

В началото на юни делегации от Анкара и Москва са координирали стилът на писмото, при това на няколко пъти, съобщава "Sputnik".

Турският прессекретар Ибрахим Калин е работил по чернова на писмото с руски преводачи и дипломати от Казахстан. И така му хрумнало да ползва руската дума "Извините".

Както Калин е обяснил, думата била по-силна от "прощавай", но не е толкова силна като... "извинение".

Припомняме ви, че на 24 ноември 2015 г. турските ВВС свалиха Су-24 на руските Военнокосмически сили в небето над Сирия. Пилотът Олег Пешков беше убит от бунтовници, докато се спускаше с парашут след катапултиране.

Официална Анкара твърдеше, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция в района на границата със Сирия.

Руското министерство на отбраната заяви, че самолетът се е намирал над сирийския територия и не е имало нарушаване на въздушното пространство на Турция.

Само преди ден в Петербург Путин и Ердоган се срещнаха, за да изгладят обтегнатите си отношения след сваления изтребител. Посещението се случи в много подходящ момент за турския лидер, който е много огорчен от липсата на подкрепа от неговите западни "приятели" след осуетения опит за преврат.

Това посещение е първата визита в чужбина на турския президент след пуча на 15 юли, за който турските власти обвиняват организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Ердоган видимо одобри реакцията на Русия по повод осуетения преврат. Путин беше един от първите чуждестранни лидери, който му се обади по телефона, за да осъди енергично преврата.