България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вероятно Турция е упражнила натиск за предаването на Абдуллах Бююк

Паднахме на нивото на турците, категоричен е бившият ни консул в Одрин Георги Димов

12.08.2016 | 08:29
Вероятно Турция е упражнила натиск за предаването на Абдуллах Бююк

"Не знам дали има сделка, но определено вчера не беше хубав ден за българската демокрация", посочи в България сутрин бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

"Ние предадохме едно лице в държава, в която то ще бъде преследвано и реално има заплаха за живота му", настоя той.

"Категорично е нарушено върховенството на закона. Не може да има съдебни решения на две инстанции и да не се съобразяват с тях. Има сериозен пробив срещу нашата национална сигурност. И тези, които са замесени, незабавно трябва да започне административна проверка и съд", настоя Димов.

Той каза още, че със сигурност е имало натиск от страна на Турция към българския съд по случая с екстрадицията на турския бизнесмен Абдуллах Бююк, смятан за финансист на "ФЕТО" – организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

"Дипломацията тук е на много по-ниско и задно равнище. Ние поканихме конфликтите да дойдат тук", допълни бившият консул.

Според него потъпкваме елементарни принципи на международното право и на човешките права, защото приравнихме българската демокрация до нивото на турската. 

"Още преди Ердоган да стане президент, си направи Сарай в една турска местност и това беше в нарушение законите на страната. Има съдебно решение на 3 инстанции, че строежът не е законен, но Ердоган им каза: "Гледайте си работата". Демокрация в Турция няма", посочи още гостът.

От разговора в студиото стана ясно, че България се е изложила тотално в областта на дипломацията, и по линия на НАТО, и по отношение на ЕС.

"Ние даваме лошия пример. Официално едва ли ще има реакция от страна на Запада, но под масата се казват тези неща", категоричен бе дипломатът. 

Според Димов скоро се очаква предстояща височайша визита от наша страна в Турция. 

"В дипломацията печелиш само когато кажеш истината. Ако си стоим на думата и си отстояваме интересите, нямаше да има почва за такива случаи", заключи бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.