България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой е Абдуллах Бююк и трябва ли да бъде екстрадиран от България

Случващото се в турската държава е вътрешен проблем, настоя в Сутрешния блок полк. Горан Симеонов

03.08.2016 | 10:11
Кой е Абдуллах Бююк и трябва ли да бъде екстрадиран от България

"Абдуллах Бююк е типичен представител и възпитаник на движението "Хизмет" на проповедника Фехтуллах Гюлен. Бююк е изучен от малък, със стипендия от това движение. След това получава висше образование и накрая в бизнеса също намира подкрепа", обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса и резидент на българското разузнаване в Турция полк. Горан Симеонов.

"Цялото движение е насочено към бедни, но талантливи деца, които нямат възможност да платят за своето образование. Те са изучени и стават последователи на това движение. То е с широка интелектуална духовна база в Турция... Проповедникът Гюлен проповядва идеята за ренесанс на целия ислямски свят, като начело трябва да стои Турция", допълни още полк. Симеонов.

Именно затова Турция иска да екстрадира този човек, защото той е част от кампанията за организиране на опита за преврат, поясни експертът и настоя, че превратът в южната ни съседка е бил опит за метеж.

"Историята ще покаже дали е бил провокиран и от кого е организиран, защото в момента всичко е спекулация. Едно е ясно - Ердоган е бил информиран за този опит за преврат и свидетелство за това са контрамерките, които той предприема", смята гостът.

Според него ХХI не е век на военни преврати, а е век на светските революции.

Полк. Симеонов твърди, че превратът всъщност е бил битка за облика на една бъдеща ислямска държава, с цел ликвидиране на светските устои на турската държава.

"Има съдебно решение, което е окончателно, Абдуллах да не бъде екстрадиран в Турция поради несъстоятелност на турското искане и няма достатъчно доказателства. Има опасност от едностранчиво решение на турския съд. На този етап нашата държава не би трябвало да взима решение и да определя ново становище. Няма ново искане за екстрадиция, на старото вече е отговорено", категоричен бе експертът.

От разговора стана ясно, че полк. Симеонов споделя становището, че позицията на българските неправителствени и професионални организации трябва да бъде по-твърда към Турция. 

"Управляващите действат правилно, не бива да има категорични позиции за случващото се в турската държава, това си е вътрешен проблем, а не международен", смята полковникът. 

Той посочи, че е неадекватно да се дава оценка във връзка със случващото се в Турция. 

"Прекалената експозиция на турския посланик в България, показва неговия страх", заключи полк. Симеонов.