България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бююк върнат на Турция заради изтекли документи

Симпатиите му към Гюлен, не го прави терорист, посочи в България сутрин адвокатът му Марин Марковски

11.08.2016 | 09:51
Бююк върнат на Турция заради изтекли документи

"Българският съд отказа екстрадицията на Бююк, след това той беше освободен. Аз бях адвокат по делото, след това вече нямам връзка с Бююк. Не знам какво се е случило с него", сподели в България сутрин вече бившият адвокат на Бююк Марин Марковски.

По думите му по време на процедурата за екстрадиция от турските власти е имало натиск върху съда. 

"Имаше нещо, което не е много обичайно. Но българският съд съвсем точно и ясно, съобразно правилата на закона и разпоредбите на директивите, прие, че той не трябва да бъде екстрадиран, защото организацията на Гюлен, в която той членува, не е терористична", уточни адв. Марковски.

Юристът обясни, че съществува публичен списък на ООН с терористични организации, в който именно тя липсва. 

"Съобразно този нормативен акт, българският съд, без да се интересува от това, че турците са изключително напористи да го върнат в Турция, отказа екстрадицията", посочи той.

Според Марковски, ако Бююк беше продължил да поддържа връзка с неговата кантора може би нямаше да се стигне до това положение.

"Има един принцип - за да може да бъде изведен той от територията на България, трябва да е въз основа на административен акт. Ако го имаше, то той подлежи на обжалване и съдът може да потъмни спирането. Законът е много точен, но не мога да дам информация, която нямам", обясни адвокатът.

По думите му Бююк е имал статут на чужд гражданин: "Нашите закони позволяват той да остане на територията ни, тъй като съдът отказва екстрадицията му". 

"В искането за екстрадиция беше написано, че участията в терористични групи, създават съмнения за това, че са се събрали с колеги учители и са коментирали кой как да гласува. Това звучи абсурдно и ненормално", настоя юристът.

Марин Марковски каза, че впечатленията му от Бююк са за "симпатичен млад човек, който се занимава с педагогика. На никой терорист не му пише на лицето, че е такъв, но Бююк има различен начин на живот, различно отношение към хората. Той е много приличен човек и няма причини да се смята, че той е опасен", обясни адвокатът.

Бившият защитник на Бююк настоя, че правото на адвокатска защита, е конституционно право.

"Всеки гражданин има право на адвокат. Ако това право се наруши, последиците ще са ужасни", категоричен бе Марковски.

Адвокатът каза още, че каквото и да става в Турция, трябва да става в рамките на законността и опазване на човешките права.