Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Карлос Контрера за казуса Абдуллах Бююк: Анкара оказа натиск върху правителството ни

Тонът към Турция трябва да бъде втвърден, каза той в Денят ON AIR

11.08.2016 | 20:05 Редактор: Ирина Георгиева
Карлос Контрера за казуса Абдуллах Бююк: Анкара оказа натиск върху правителството ни

"Върху българското правителство има много силен натиск от Анкара". Така общинският съветник на ВМРО Карлос Контрера коментира в Денят ON AIR експулсирането на турския гражданин Абдуллах Бююк.

Според него ситуацията около казуса е изключително интересна, защото в рамките на дни се стигна до процедура, която отнема на държавата месеца. Подобни действия са прецедент, посочи Контрера.

"Сутринта слушах министър Бъчварова и съм изключително притеснен от разнопосочните сигнали, които тя даде по отношение на този казус. Става въпрос за следното нещо-първоначално се появи обяснение, че бил с нередовни, невалидни документи. По средата на деня стана ясно, че е издирван от Интерпол, но не стана ясно за какво. Сега четем, че бил заплаха за националната сигурност на България", обясни притесненията си Контрера и добави, че от целия информационен поток не е разбрал истината.

Контрера заяви в студиото на Владимир Сиркаров, че върху страната ни се оказва политически натиск, а скоропостижното екстрадиране на този човек също е политически акт. По думите му случаят с Абдулах Бююк показва защо трябва да бъде направен санитарен кордон.

"Какво означава всъщност създаването на кордон? Това означава на първо място всички политически партии, които участват във вземането на решения, да излязат и да си кажат каква е позицията им спрямо турската политика и какво отношение имат те към нея", обясни той.

Тонът към Турция трябва да бъде втвърден, категоричен е Контрера. "В Централна и Западна Европа се оформя една много ясна тенденция на обръщане на политиката спрямо Турция. Лостовете за влияние на Турция, освен политически, са и икономически", посочи той.

"Именно тук е ролята на България - от една страна да покаже на Турция, че трябва да се съобразява с нас, имайки предвид, че ние говорим от името на ЕС и Европа като държава членка. Не бива да забравяме, че един от големите бизнеси на Турция преминава през нас - това е огромният флот от камиони, които поддържат турската икономика. Ако Турция не внимава какво прави има политически решения, които могат да имат икономически ефект", обясни той.

Контрера коментира и предстоящите президентски избори. По думите му кандидат-президентската двойка Красимир Каракачанов и Явор Нотев е издигната от инициативния комитет, съставен от интелектуалци.

"Това е двойка, която да консолидира патриотично мислещите хора", обясни той.