МвнР предупреди сръбския посланик: Без повече такива изказвания

Владимир Чургус беше привикан днес, след думите на министър Дачич

08.07.2019 | 18:54 Редактор: Ивайло Николов
МвнР предупреди сръбския посланик: Без повече такива изказвания

Продължава дипломатическото напрежение между България и Сърбия. Днес сръбският посланик беше привикан в Министерство на външните работи във връзка с кризата.

По същото време и българският дипломат в западната ни съседка беше на разговори във ведомството на Сърбия. Пред посланик Владимир Чургус е била изразена позицията, че изказването на външния министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Било е подчертано, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън

Съюза в този случай е неуместен. Коментирано е и последвалото изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич за агенция "Танюг", което също се оценява като неприемливо от българската страна.

От външното ни министерство са изразили очакване подобни изказвания да не се повтарят. Посланик Чургус е благодарил за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и подчерта връзките между двата народа, като обърна внимание на емоционалния характер на изявленията. 

Според анализатори напрежението между София и Белград през последните дни не е неочаквано и показва, че Косово остава сред деликатните теми в баланса на отношенията в региона. 

Дипломатическият спор между Сърбия и България е сред най-коментираните теми в последните дни в Белград. А според местните анализатори изказването на първия дипломат на Сърбия е нанесло само щети на собствената му държава. 

Сръбският президент Александър Вучич пък още в неделя каза, че ще говори по темата с българския си колега. А разговорът му с Бойко Борисов се очаква да се състои по време на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която се провежда днес и утре в Сараево.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК