Дачич призова за разбирателство и приятелски отношения между България и Сърбия

"Разбирам сърбите колко ги боли за Косово", коментира Борисов

07.07.2019 | 18:38 Редактор: Зорница Костадинова
Дачич призова за разбирателство и приятелски отношения между България и Сърбия

Напрежението между София и Белград продължава да расте. По-рано днес стана ясно, че сръбският първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич е извикал българския посланик в Белград на разговор във външното министерство.

В официално изявление пред сръбската агенция "Танюг" - министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич призова за взаимно разбирателство и приятелски отношения между Белград и София. 

"Както имаме разбиране по въпроса за българската национална идентичност, езика или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране за значението на косовския въпрос за сръбския народ", коментира той. 

Дипломатическите дразги възникнаха, след като Дачич реагира остро на изказване на Бойко Борисов по време на среща на върха в полския град Познан. В събитието участваха лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани. 

Борисов беше попитан от журналисти за мнение относно номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейския Съюз по външната политика и политиката за сигурност. И по-точно как това би се отразило на евроинтеграцията на Западните Балкани, имайки предвид че Испания НЕ признава Косово. 

"В момента, в който се заеме този пост, трябва да се гледат общите интереси", бяха димите на Борисов.

Малко след коментара на премиера ни последва отговор от страна на Дачич в сръбската телевизия "Ре Те Се", в който тонът на Дачич беше взет под внимание. 

Обтегнатите отношения продължиха да бъдат на дневен ред и днес по време на Национално събрание на ГЕРБ. Малко преди началото му министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че изказването на Борисов е било политически и юридически коректно. А Дачич трябва да се извини.

"Разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но в същото време така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион, не само за тях. Колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение", посочи Борисов. 

А междувременно стана ясно, че премиерът на Косово Рамуш Храдинай е благодарил на Борисов за цитирам "принципната позиция за Косово".

Сръбският президент е обявил, че ще направи всичко възможно, за да се намали напрежението между София и Белград.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК