Карнавал в Италия празнува победата над злото с портокалова битка!

Легендата зад празника тръгва от обезглавяването на един тиранин от отвлечената от него девойка

04.03.2019 | 14:06 Редактор: Иван Берберов
Карнавал в Италия празнува победата над злото с портокалова битка!

По традиция дните преди Великденския пост са времето за пищни празненства и карнавали в католическия свят. В Северна Италия от близо два века се провежда традиционна битка с портокали, която събира зрители от цял свят.

Традицията възниква през средновековието, когато Виолета – красивата дъщеря на местен мелничар, е отвлечена от местния благородник и тиранин в сватбената си нощ. 

За да спаси себе си и града девойката убива злодея, като го обезглавява и така се превръща в символ на свободата. 

За да почетат подвига на Виолета и победата на доброто над злото местните хора започват да хвърлят портокали от балконите си върху участниците в карнавала, преминаващи по улиците на града.

За да може битката да протече по правилата, участниците са разделени в два отбора, които символизират благородниците и на селяните. С годините обаче участниците в цитрусовия бой не взимат сериозно легендата и твърдят, че идеята на битката е да се забавляват и отборите са приятелски настроени.

Всяка година за битката с портокали се изразходват 500 тона цитрусови плодове. А в почистването на улиците от лепкавия сок участват всички – веднага след приключването на битката.

Харесайте ни във Facebook ТУК